Geschiedenis
Bussum wordt pas voor het eerst genoemd in 1306. Het was een onbetekenend dorpje op de Gooise heide. Het dorpje werd omgeven door heide en bossen en werd bewoond door boeren, voerlieden en schaapherders. Men neemt dan ook aan, dat Bussum is afgeleid van Bos-hem, wat ‘huis in het bos’ betekent. Vanaf 1369 werd Bussum door de versterkte vesting Naarden bestuurd. In 1470 was Bussum met zijn 250 inwoners het kleinste dorp in het Gooi. In de tijd tussen 1470 en 1795 zijn er niet veel inwoners bijgekomen. Ondanks dat, waren de ruim 300 Bussumers de achterstelling door de stad Naarden zat. Tijdens de Franse Revolutie van 1795 werd een eigen bestuur gekozen. In 1817 mocht het dorp zich dan eindelijke officieel afscheiden van Naarden. Het zelfstandige Bussum ontwikkelde zich wel, maar niet al te snel. Het dorp had namelijk in 1873 niet meer dan 1200 inwoners. Met de komst van de spoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en daarbij de opening van het station Naarden-Bussum in 1874, begon het dorp te groeien. Er vestigden zich rijke Amsterdammers in het mooie groene dorp. Zo konden ze genieten van de natuur en de rust en blijven werken in de stad. Door de komst van deze mensen ging het opeens hard. De groei van de voorzieningen zoals scholen, een ziekenhuis en winkels ging daar natuurlijk mee gepaard. In 1919 waren er al 18.000 inwoners. Tot de jaren zestig vertoonde deze forensenplaats een gestage groei. Dit resulteerde in het feit dat de bevolking in 1966 haar hoogtepunt bereikte met 42.074 inwoners. De postcode 1403 PA, waarop deze post is gebaseerd, bevindt zich in ‘de Eng’ een wijk van de Gooise Meren. Dit is tevens de laatste gebouwde wijk van Bussum. Tot 2016 was Bussum ook een gemeente. Op 1 januari 2016 ging deze op in de gemeente ‘Gooise Meren’, waarvan Bussum de hoofdplaats is.
Geboorte van de Nederlandse TV
Bussum is de kweekplaats van de Nederlandse televisie. Het dorp huisvestte de eerste TV-studio’s, waar vele programma’s zijn opgenomen. Leuk om te weten is, dat de eerste openbare TV-uitzending na de Tweede Wereldoorlog vanuit studio Irene, een klein protestants kerkje in Bussum, werd uitgezonden. Deze uitzending was geheel live en vond plaats op 2 oktober 1951.
Hart van ‘t Gooi
Bussum is niet alleen het hart van het Gooi door de geografische ligging, maar Bussumers beschrijven hun dorp ook als een warm kloppend hart. Die warmte vind je terug in een grote voorliefde voor cultuur, creativiteit en het goede leven.
‘Bussum is als het hart in ons lichaam: onmisbaar, stuwend, vitaal en gezond.’