Geschiedenis
Van oudsher werd de plaats Die Haghe genoemd, maar vanaf het begin van de 17e eeuw gebruikte het stadsbestuur ’s-Gravenhage, wat deftiger zou moeten klinken en samenhangt met ‘des Graven hage’. Echter gebruikte de meerderheid van het volk de benaming ‘De Haag’, wat ‘het bos’ betekent. In loop van jaren is in de volksmond Den Haag bijgebleven. Sinds 1990 probeert men steeds meer Den Haag te gebruiken in plaats van ’s-Gravenhage.
In het Haagse gebied woonden al vroeg mensen, lang voordat enige namen aan de stad toegekend werden. Zo werden de eerste archeologische vondsten gedaan in het huidige Binnenhof, die dateren uit circa 3000 v.Chr. Hierbij werd een vuurstenen vuistbijl gevonden uit de Vlaardingen cultuur. In de 2e eeuw na Chr. lag er in de duinen aan de zuidrand van de stad een Romeins fort met bijbehorende nederzetting.
Sinds het begin van de 15e eeuw telde Den Haag enkele duizenden inwoners. In 1622 was dit circa 16.000 inwoners en in de 18e eeuw al ruim 40.000, waarmee dit ‘dorp’ de twee na grootste nederzetting van Nederland was geworden op Amsterdam en Rotterdam na. Pas in 1806, onder Frans bewind, kreeg Den Haag zijn stadsrechten. In de jaren 1813 tot 1815 ontstond Het Koninkrijk der Nederlanden. Den Haag werd de vestigingsplaats van de regering en het parlement. Tot vandaag de dag is dit nog steeds zo. Tevens is het de residentie van het Koninklijk Huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult wel degelijk de rol van een hoofdstad. Zo is de stad de standplaats van verschillende nationale en internationale rechtscolleges, waaronder internationaal Gerechtshof en het internationaal Strafhof.
Cultuur & Recreatie
Buiten geschiedenis en politiek om, is Den Haag een stad die jaarlijks veel bezoekers trekt. Madurodam is één van de vele trekpleisters. Madurodam is een Nederlandse miniatuurpark, dat jaarlijks circa 600.000 bezoekers uit de hele wereld trekt. Het attractiepark is gemaakt op een schaal van 1 op 25 en heeft een totaaloppervlak van 62.630 vierkante meter. Madurodam bestaat uit meerdere delen die landelijke elementen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan historische steden, meren, (lucht)havens en parken. Tevens zijn er bewegende vervoersmiddelen te vinden, zoals boten en auto’s. Echt een kijkje waard.