Middeleeuwen
Kampen heeft in de Middeleeuwen een grote rol in Nederland gespeeld. De stad wordt nu zelfs ‘het Rotterdam van de Middeleeuwen’ genoemd. Gezien de ligging was Kampen al heel lang een handelsstad. In het jaar 1441 is Kampen lid geworden van de Hanze en kan zich naast Zutphen, Deventer, Tiel en Zwolle, een Hanzestad noemen.
‘Kooplieden in deze steden waren namelijk lid van het Hanzeverbond: oorspronkelijk een samenwerkingsverband tussen handelaren uit verschillende steden die dezelfde producten verhandelen. Vanaf 1356 werkten niet alleen handelaren samen, maar ook steden.’ (Borgman, 2020)
De steden werden door De Hanze steeds rijker en je raadt het al: Kampen werd de rijkste stad. Door de ligging aan de Zuiderzee was er een komen en gaan van schepen van en naar Kampen. De schepen kwamen overal vandaan, maar vooral vanuit de Oostzee of Londen. Om hun producten in Duitsland, Polen of verder te krijgen, moesten ze tol betalen aan Kampen. De beroemde Koggeschepen waren ontwikkeld uit het Vikingschip en omgetoverd tot vrachtschip. Deze schepen konden binnen een paar dagen tijd al in Duitsland zijn. Veel schepen zijn helaas vergaan, er is maar één stad waar je nog een replica kan bewonderen. Juist, die stad is Kampen.
Economie
Kampen staat bekend om haar nijverheid. Drie sectoren zijn van vitaal belang voor de Kamper economie. Vanaf ongeveer 1815 bepaalt de tabaksindustrie het gezicht van kampen.
Deze tak van industrie wordt aangetrokken door onder meer het gunstige belastingklimaat in de stad. Na de komst van twee kleinere tabaksfabrieken vestigt de grote uit Bremen afkomstige sigarenfabrikant Lehmkuhl zich in de stad. Rond 1880 is bijna de helft van de Kamper bevolking werkzaam in de tabaksindustrie en worden er 1,5 miljoen sigaren per week geproduceerd. (Stad.kampen, 2019)
De tabaksindustrie was dus één sector. De andere twee sectoren zijn pannen en keukengerei en drankenhandel. In 1851 werd De firma Berk in Kampen opgericht. Ze houden zich bezig met de vervaardiging van pannen en ander keukengerei van metaal. Het bedrijf liep erg goed, want in minder dan 50 jaar is het bedrijf van acht man naar 700 man in dienst gegaan. In 1920 verging het schip ‘West Aleta’ vol met Portugese wijn. Dit was de aanleiding van het ontstaan van het bedrijf ‘Siebrand’.
De uitbater van het bedrijf, Jan-Willem Siebrand, weet voor 200 gulden een vaatje wijn van dit schip te bemachtigen. Hij giet dit in flessen en is ze nog dezelfde dag kwijt. Hij richt vervolgens een bedrijf op dat zich toelegt op de productie van gazeuse en alcoholische dranken. (Stad.kampen, 2019)
Tot 1965 was dit bedrijf te vinden aan de Groenestraat in Kampen. Daarna verhuis het naar de andere kant van de IJssel, IJsselmuiden. Jan-Willem Siebrand heeft zijn werk goed gedaan. Het bedrijf is tot op de dag van vandaag de grootste wijnfabrikant van Nederland.
Kerst in oud Kampen
Je zal er vast wel eens van hebben gehoord. Kerst in oud Kampen, een terugkomend openlucht theaterfestival helemaal in de stijlen van hoe Kampen vroeger was. Bijna de hele binnenstad is in thema van dit festival. Vrijwilligers, dansers, koren en brassbands zorgen ervoor dat je telkens weer verrast wordt. Hieronder een opsomming wat je zoal kunt tegenkomen.
- Zingende schepen
- Levende standbeelden
- Musicals
- Nostalgische kermis
- Kunstprojecten
- Mystieke parade
- Kijkje nemen in de Buitenkerk
- Onderwaterwereld
Daarnaast kan je getuige zijn van een Joodse Bruiloft, een kijkje nemen in de Sprookjesstraat en je avond afsluiten bij een koek-en-zopie.
Bibliografie
- Borgman, M. (2020, maart 14). Mysterie opgelost! DIt is waarom we Zwolle een Hanzestad noemen. Opgehaald van indebuurt: https://indebuurt.nl/zwolle/genieten-van/mysteries/mysterie-opgelost-dit-is-waarom-we-zwolle-een-hanzestad-noemen~112969/
- OnzeSteden. (sd). Hanzsteden. Opgehaald van onzesteden: https://onzesteden.nl/hanzesteden/
- Stad.kampen. (2019). Nijverheid. Opgehaald van stad.kampen: https://stad.kampen.nl/nl/de-stad/historie/9441-nijverheid.html